Dry Needling

Dry Needling, een vrij nieuwe behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. Net zo goed als dat dit bij fysiotherapie voor mensen gebruikt kan worden, is het ook mogelijk om deze behandeling toe te passen op honden en paarden. Het wordt onder andere toegepast voor de behandeling van stijfheid en pijn in de spieren en bij myofasciaal pijnsyndroom.

 

Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen; de triggerpoints. Bij Dry Needling wordt er met behulp van kleine 'droge' naalden deze plekken aangeprikt met als doel het los te maken en te laten ontspannen van het hardere weefsel. Hierdoor kunnen opgehoopte afvalstoffen in de spier makkelijker en sneller worden afgevoerd. De pijnklachten verminderen hierdoor en dit bevordert de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten.

 

Om Dry Needling correct te kunnen toepassen is veel kennis nodig van het spierstelsel en bewegingsapparaat van honden en paarden.

Vanaf april 2019 ben ik gediplomeerd en bevoegd om Dry Needling uit te voeren wanneer dat geïndiceerd is op zowel honden als paarden.

 

Toepassingen voor Dry Needling

Dry Needling kan bij veel problemen worden ingezet bij honden en paarden. Als uw dierenfysiotherapeut kan ik tijdens een onderzoek beoordelen of dit van waarde is voor uw dier. De problemen of klachten waarbij Dry Needling van waarde is hebben dus veelal te maken met spierproblemen of vastzittende spieren. Dit leidt vaak tot ander gedrag bij uw paard of hond.